i.v.m. vakantie worden bestellingen op 08-08 verzonden
i.v.m. vakantie worden bestellingen op 08-08 verzonden
Is de wensballon verboden of toegestaan in Nederland?

Is de wensballon verboden of toegestaan in Nederland?

De wensballonnen zijn een leuke toevoeging aan elk feest of evenement. Al die brandende lampjes in de lucht geven een prachtig zicht en een gezellige sfeer. Toch kunnen wensballonnen gevaarlijk zijn. Een wensballon is gevaarlijk als het vuurtje dat voor de warmte zorgt in aanraking komt met de ballon en in brand vliegt. De ballon kan op een verkeerde plek landen, zoals een hoop droge bladeren in een bos of bij een benzinestation, en dat zou ondanks de veilige constructie voor veel schade kunnen zorgen.

De wensballon is in Nederland niet verboden. Omdat de wensballon wel gevaarlijk wordt geacht volgens de overheid, hebben ze er een flinke lijst regels aan gekoppeld. Je mag bijvoorbeeld geen wensballon oplaten als het hard waait, want dan kan de wensballon door de wind in brand kunnen vliegen. Al de regels worden in dit artikel behandeld, zodat je weet waar je aan toe bent en dat je de wensballon ongevaarlijk kan oplaten.

Het gevaar van de wind

De eerste regel heeft te maken met wind. Zodra er een windkracht van meer dan twee Beaufort is, is het gevaarlijk om de wensballon op te laten en daarom mag dit dus niet. Op internet kun je 24 uur per dag kijken hoe hard het waait in jouw regio. Het komt niet ontzettend vaak voor dat het zo zacht waait, wees dus voorzichtig met plannen. Bij harde wind mag je geen wensballon oplaten, maar dit mag ook niet als het regent of als de lucht zeer vochtig is. De lucht is zeer vochtig als je mist kunt zien. Je mag de wensballon ook niet oplaten als er een periode van droogte is geweest, omdat een wensballon voor een gevaarlijke brand kan zorgen.

wensballonnen oplaten

Minimale leeftijd voor het oplaten

Het is niet toegestaan om een wensballon op te laten als je jonger bent dan 18 jaar. De ballon dient door twee volwassen personen opgelaten te worden. Tussen het oplaten en aansteken moet je ongeveer twee minuten wachten. De precieze tijd wordt meestal aangegeven op het etiket. Anders kan het zo zijn dat de ballon niet voldoende warmte heeft om tot een veilige hoogte op te kunnen stijgen. Op het etiket dient ook te staan dat de wensballon voldoet aan de VWA eisen. Deze eisen zijn opgesteld zodat de wensballonnen die in Nederland worden opgelaten veilig en ongevaarlijk zijn.

Pas op met beschadigde ballonnen

Een wensballon is gevaarlijk als hij beschadigd is. Laat de wensballon niet op als je ziet dar er scheuren of andere beschadigingen aan zitten. Je mag er zelf ook geen kaartjes aanhangen. Alleen het kaartje dat er eventueel bij geleverd wordt mag beschreven en bevestigd worden. Het gewicht van een eigen kaartje is anders dan het kaartje van de producent, en dat kan ervoor zorgen dat de ballon eerder landt dan gepland. Als het vuurtje dan nog aan is vliegt de ballon in brand en dat zorgt voor een gevaarlijke situatie. Een andere manier om het gevaar van een wensballon te verminderen is om de ballon goed na te kijken. Dan kun je op tijd ingrijpen als er iets mis gaat.

Wensballon verboden op te laten rondom (zweef)vliegvelden

Een wensballon mag niet opgelaten worden binnen een straal van 15 kilometer van een (zweef)vliegveld. De vliegende lichtjes kunnen gevaar opleveren voor vliegtuigen. De wensballon is gevaarlijk in de buurt van huizen, bomen en andere hoge gebouwen. Dit komt omdat de wensballon tegen deze dingen aan kan vliegen. Ook is het verboden om hem op te laten in de buurt van hoge constructies die gevaarlijk ogen, zoals een hoogspanningslijn of iets dergelijks.

sky lantern

Zorg altijd dat je bovenstaande regels en tips in acht neemt!

Denk buiten de regels ook altijd zelf goed na voordat je de wensballon oplaat. Zo kun je het gevaar van de wensballon zo klein mogelijk maken.
Het is dus niet verboden om een wensballon op te laten alleen je dient je wel aan de veiligheidsvoorschriften te houden zodat er weinig risico bestaat dat er iets misgaat. En mocht er alsnog iets misgaan dan kan je snel ingrijpen.


Schrijf een reactie

Let op, opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Comment are moderated