Geschiedenis van de wensballon
Geschiedenis van de wensballon
Een wensballon, ook wel Chinese lampion genoemd, is een kleine hete luchtballon die gemaakt is van rijstpapier. Aan de onderkant van de wensballon hangt een constructie van speciaal touw die het vuurtje onder de wensballon houdt, zodat het papier niet in brand vliegt. Omdat het vuurtje onder de papieren wensballon hangt wordt de lucht binnen de Chinese lampion warmer. Omdat de warme lucht stijgt zal de wensballon wegzweven zodra het vuurtje lang genoeg aan is.
Waar komt de Chinese lampion vandaan?
De Chinese lampion werden oorspronkelijk rond de 3e eeuw voor Christus gebruikt door het leger. Zo konden troepen signalen aan elkaar doorgeven over een lange afstand. Een mythe zegt dat de militaire leider Zhuge Liang (ook bekend als Kongming) als eerst de Chinese lampion gebruikte om er een bericht op te schrijven. Hij deed dit toen hij was omsingeld door vijanden en om hulp wilde vragen. Door deze myhte worden Chinese lampions soms ook Kongming lampionnen genoemd.
De uitvinding van de wensballon
Na de uitvinding van de Chinese lampion werd hij ontzettend populair onder kinderen, maar ook volwassenen vonden het leuk. Tijdens de festivals wordt er nog steeds veel gebruik gemaakt van Chinese lampionnen in China. Tijdens het Lampionnenfestival en het Mid-Herfstfestival vliegen er duizenden Chinese lampionnen in de hemel. Taiwan heeft ook een festival met lampionnen. Een eigen Lampionnenfestival waar ook honderden Chinese lampionnen de lucht in worden gestuurd met wensen er op geschreven. In Thailand, tijdens het belangrijke Yi Peng festival, worden er ook ontzettend veel Chinese lampionnen gebruikt. Veel mensen in Thailand geloven dat de Chinese lampionnen geluk brengen. Wanneer ze de lampion de lucht in sturen, laten ze hun zorgen en problemen wegvliegen. Als je een Chinese lampion aan een monnik geeft zul je verlichting krijgen omdat er wordt gedacht dat Chinese lampionnen de weg naar kennis laten zien. In Brazilië worden de Chinese lampionnen gebruikt tijdens winterfeesten. De Brazillianen laten allerlei soorten lampionnen de lucht in vliegen, sommigen hebben zelfs een diameter van 1 of 2 meter.
Waar worden Chinese lampionnen voor gebruikt?
Chinese lampionnen zijn in het heden een populair item geworden bij niet-traditionele feestdagen, zoals verjaardagen, feestjes en bruiloften. Dat is niet zonder reden: een aantal Chinese lampionnen zien er prachtig uit in de nacht. Helaas komen ze niet zonder gevaar. Chinese lampionnen zijn in een aantal landen verbannen omdat ze onverwachts in de lucht in brand kunnen vliegen bij harde wind. Ook gebeurt het soms dat de lampionnen nog niet uitgebrand zijn wanneer ze landen. Dit zorgt er ook voor dat de papieren lampion in brand vliegt. In Nederland zijn er ook een aantal regels op het gebied van Chinese lampionnen.
Let op met de regels rondom de Chinese wensballon
Als het buiten harder waait dan windkracht 2, dan is het niet toegestaan om een wensballon de lucht in te brengen. De wensballon mag niet worden aangestoken als het buiten regent of mistig is, als het een tijdje droog is geweest of als de ballon beschadigd is. Daarnaast mag je hem ook niet opsteken binnen een straal van 15 kilometer rondom zweefvliegvelden, omdat dit voor gevaarlijke situaties voor zweefpiloten kan zorgen en niet opsteken bij hoge risicovolle objecten zoals hoogspanningslijnen. Ten slotte dient de gebruiker ten alle tijden de gebruiksaanwijzing van de fabrikant te volgen en moet de Chinese lampion aan de eisen van de NVWA voldoen. Ballonnen die je in Nederland koopt voldoen over het algemeen aan deze strenge eisen.