Wensballon veiligheidsvoorschriften van de NVWA
Op deze pagina leest je meer over de veiligheidsvoorschriften van geluksballonnen. Ze lijken vrij veilig en daar zijn ze ook voor gemaakt, maar er zijn situaties waarin het niet verstandig is om er een op te laten. We beantwoorden drie vragen:
- Waarvan is een wensballon gemaakt?
- Hoe laat je een wensballon veilig op?
- Wanneer mag je een wensballon niet oplaten?
Dutch-Pyro adviseert je de strengste veiligheidsmaatregelen in acht te nemen bij het oplaten van een wensballon. Hieronder vind je de vereisten waaraan onze producten voldoen. Ook kun je de wensballon veiligheidsvoorschriften van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) bekijken.
Materiaal van de wensballon:
Omdat het materiaal aan diverse veiligheidsvereisten moet voldoen staat hieronder aangegeven waar de wensballonnen van Dutch-Pyro van gemaakt zijn:
- De wensballon is voorzien van brandvertragend materiaal.
- Het papier waarvan de wensballon is gemaakt is vuurbestendig. Dit betekent dat het materiaal niet verbrandt wanneer het vuur van de brander contact maakt met het papier. Het materiaal van de wensballon wordt zwart en verkruimelt.
- De geluksballon is gemaakt van materiaal dat 100% biologisch afbreekbaar is. Onze wensballonnen koop je milieuvriendelijk.
- De wensballonnen zijn 98 cm hoog, 55 cm breed en 37 cm diep.
- De wensballonnen zijn verkrijgbaar in diverse kleuren: rood, blauw, geel, roze, groen, oranje, paars en wit.
Waarschuwingen bij het oplaten van wensballonnen:
- Vooraf dien je de wensballon even te checken op beschadigingen en scheuren.
- Een beschadigde wensballon mag je nooit oplaten. Omdat de wensballon zo niet probleemloos op kan stijgen kan er schade ontstaan.
- Maak geen voorwerpen vast aan de wensballon als je deze wilt oplaten.
- Het is belangrijk om de weersomstandigheden in de gaten te houden. Je dient de wensballon alleen op te laten als het droog is, het zicht goed is en de windkracht minder dan 2 is.
- In verband met brandgevaar dien je de wensballon niet op te laten als het extreem droog is. het is dan namelijk mogelijk dat je per ongeluk iets in brand steekt.
- De juiste omgeving om de wensballon op te laten is van essentieel belang: de ballon oplaten doe je nooit binnen. Zorg dat de ballon nergens tegen aan kan vliegen en blijf uit de buurt van bossen, gebouwen en verdere belemmeringen in de omgeving. Is een boom of huis bijvoorbeeld drie meter hoog, dan blijf je hier zes meter uit de buurt. Vermenigvuldig de hoogte met twee en houd deze afstand aan.
- Zijn er makkelijk ontvlambare voorwerpen in de omgeving? Dan kun je de wensballon niet oplaten.
- Ook is het niet toegestaan om de geluksballon op te laten nabij een vliegveld: houd een afstand van minstens 15 km aan.
- Zorg ervoor dat er voldoende andere mensen bij je zijn bij het oplaten van de wensballon. De wensballonnen moeten altijd vastgehouden worden door twee personen. Met zijn tweeën laat je de ballon op.
- Met een emmer water in de buurt voorkom je dat het misgaat.
- Wees niet te snel bij het oplaten van de wensballon. Houd de wensballon minstens anderhalve minuut vast voordat je hem oplaat. Zodra de brander brandt verzamelt de warme lucht zich in de ballon, zodat deze gaat opstijgen.
- De eindgebruiker is bij het oplaten geheel verantwoordelijk en aansprakelijk voor het gebruik van de wensballon. De importeur, groothandel of winkelier zijn niet aansprakelijk.
De wensballon niet oplaten:
- Als de wind harder waait dan met een kracht van 2 Beaufort: dit is een zwakke wind. Ter indicatie: je voelt de wind op je gezicht, maar er waait geen stof op.
- Indien het regent of als de luchtvochtigheid hoog is, zoals bij mist.
- Wanneer het een lange tijd droog is. De kans dat er iets in brand vliegt is dan vele malen groter.
- Als je jonger bent dan 18 jaar. Laat een volwassene de wensballon oplaten.
- Binnen.
- In de buurt van een vliegveld of zweefvliegveld: houd minimaal 15 km afstand.
- Indien er een voorwerp vastgemaakt is aan de wensballon.
- Bij beschadigingen aan de geluksballon.
- Als je in de buurt bent van hoge gebouwen of planten. Bij een twee meter hoog gebouw houd je vier meter afstand, bij een drie meter hoog object houd je zes meter afstand, enzovoorts.
Wensballon aanbevelingen:
- De wensballon dient te worden opgelaten met minimaal twee personen ouder dan 18 jaar.
- Je dient een wachttijd van 1,5 tot 2 minuten in acht te nemen voordat je de wensballon na het aansteken loslaat.
- Je dient de wensballon zolang mogelijk na te kijken zodat je bij gevaar direct kan ingrijpen.
Terug naar het assortiment wensballonnen.
Bron: www.nvwa.nl